EMIPAC - c./Pere Vergés 1. pl.11 despatx 11 - tfon 933143358 emipac@emipac.org

RESUM TALLER ONLINE PER ZOOM

ESCOLES EMIPAC – MILLORA D’HABILITATS TECNOLÒGIQUES:

7/4/2020

AMB PARTICIPACIÓ 16 ESCOLES EMIPAC

1.- PLATAFORMES BÀSIQUES COMUNICACIÓ

CLASSES ONLINE

COMPARATIU: SKYPE. Multiconferències audio-video entre gran nombre persones – ZOOM : Multiconferències – TEAMS: Multiconferències + Prestacions windows – YOUTUBE – HANGOUT GOOGLE – GOOGLE CLASSROOM

CONCLUSIONS ESCOLES EMIPAC:

A.- VISIO GRAL DE LES PLATAFORMES: Skype ha quedat relegat a l’àmbit privatiu – familiar. Zoom s’ha convertit en la referència en el nostre sector – Teams està molt tancat a l’àmbit Windows – A Google Classroom li dedicarem especial atenció.

B.- ESTAT ACTUAL ZOOM

  • Hi han hagut problemes de seguretat en darreres setmanes però no creiem que les dades d’una escola siguin especialment sensibles. Pensem que ho resoldran però es pot recomanar que s’utiltizi Zoom en un ordinador on no tinguem,per exemple, la base de dades o la connexió amb el Banc.
  • Sobre seguretat Zoom,veure aquest enllaç: https://www.wordfence.com/blog/2020/04/safety-and-security-while-video-conferencing/
  • Zoom té la versió gratuïta però amb la limitació dels 40 minuts. Pagant 13€ al mes ja tens ús il·limitat. També tenen una promoció per formació que admet fins a 20 llicències a 7 € el compte.
  • Hi ha una promoció internacional a escoles que fins a juliol no es paga res, però no queda clar que s’apliqui a l’Estat Espanyol.
  • Es pot fer servir Zoom dins la plataforma G-Suite del Xtec però això té els inconvenients que detectem en el punt de Google Classroom. (Decidir si en parlem amb Departament-Burillo).

C.- POSSIBILITATS EN L’AMBIT DE GOOGLE

-Google ofereix l’oportunitat d’emprar tots els seus serveis + Google Classroom però això obliga a que tots els alumnes-usuaris i professors tinguin Google.

-G-suite actua com si fos un Google amb les seves prestacions però amb la teva denominació d’empresa. D’aquesta manera pots crear, per exemple, correus electrònics amb el teu domini però que en realitat, internament, van a un gmail. Confirmem que hi ha G-suite en català.

-El Departament té un G-suite a Xtec que s’ofereix gratuitament però això obligaria a profes i alumnes a tenir compte a Xtec.

– El sistema de Google Classroom -per a formació- treballa amb totes les possibilitats i oportunitats de Google. Algunes escoles Emipac l’estan fent servir però no queden clars els criteris de Google per a facilitar a les escoles aquesta plataforma ja que sembla que el tenen suposadament tancat a estudis superiors. Cal indagar…

  • Notes: No oblidar avenços que té recentment el paquet de Microsoft Education amb Office i recursos de treball col·laboratiu…

D.- IDEES EN L’US D’AQUESTES PLATAFORMES

  • Alguna escola fa “fitxes d’us de les plataformes”: Alumnes que han entrat, qualitat del só, qualitat de la imatge, problemes que han sorgit, durada de la classe, preparació, feedback alumnes, material entregat, anàlisi de limitacions (wifi alumnes – equipament -càmeres)

E.- RECURSOS AMB VÍDEO:

  • Pendent conèixer creació de Vídeo amb Videoscribe – Escola de referència: Academia Marshall
  • A youtube podem crear un canal privat en ocult (no s’indexa) que només tingui el profe – alumne – família però a partir de determinat nombre de videos sembla que té límit.
  • L’opció és Vimeo que és més professional i acotat que el Youtube. Mirar les diverses comptes professionals que ens ofereixen: Amb 60 euros-anuals tens 5 Gigas setmanals?.

El Muntatge Vídeo resulta laboriòs de fer amb Adobe Prèmiere i Final Cut però és efectista.

Escoles de referència: Creu Alta/ L’Intèrpret

2.- MATERIALS I RECURSOS DIDÀCTICS PER LES CLASSES

(PENJATS A LA XARXA I D’US GRATUIT)

Escoles de referència: BCN-Fusió /Musicàrea /L’intèrpret/Aula de Só

A. RECORDATORI MATERIALS APORTATS

EN FORMACIÓ BÀSICA. Jocs, i experimentació, melodia , harmonia. Molt interactiu
https://musiclab.chromeexperiments.com/Melody-Maker/
– Material, recursos, exercicis a https://aprendomusica.com
– P artitures, jocs rítmics, lectures, exercicis. – https://www.mariajesusmusica.com/
RECURSOS TIC: http://recursosticmusica.blogspot.com – http://blog.tiching.com/13-recursos-educativos-para-aprender-con-y-de-la-musica/
PRODUCCIO MUSICAL: https://www.soundtrap.com/ CREACIÓ MUSICAL AMB BEAT BOX:
https://www.incredibox.com/ – EDICIÓ PARTITURES: Cal Baixar el programa perquè no és online
https://musescore.org/es – EDICIÓ PARTITURES ONLINE: https://www.noteflight.com

AMPLIACIÓ DEL REPOSITORI:

  • S’aporten a aquest repositori: Music Tutor: sistema per a aprendre llenguatge musical per a petits, amb un sistema de puntuacions que el fa molt participatiu. També Reading Teacher.
  • S’aporten els recursos de i-real que permet descarregar una llibreria de bases i Garage Bank que és més elaborat i amb més opcions.

REFLEXIONS SOBRE AQUESTS REPOSITORIS:

  • Més que un llistat de recursos el que donaria valor a aquest material del que s’ha parlat seria que vinguessin “validats” per les escoles que l’hagin fet servir. També permetria fer unitats didàctiques i exercicis comuns compartibles.
  • Aquest feedback de possibilitats es podria fer a la web d’Emipac creant zona wiki o foros. Veure en properes setmanes com concretar-ho.
  • En aquest punt també s’apunten possibilitats de fer blocs de moodle d’escoles Emipac compartibles (per exemple, en llenguatge musical)
  • També s’anoten en aquest punt nous programes que surten cada curs per a Ipads i que cal anar actualitzant…

COORDINAR EL REPOSITORI:

– El gran nombre de recursos que es podem fer servir en una escola (citats fins aquí) cal que estiguin “coordinades”en una plataforma que doni coherència al aprenentatge que fem a les escoles i també que permeti avaluar resultats. Per aquest objectiu, Moodle és una bona eina.

3.- PLATAFORMES E-LEARNING I RECURSOS MÚSICA

  • Tothom coincideix que desprès d’aquesta situació canviaran necessariament les rutines de l’escola i el rapport presencial versus online.
  • Algunes idees apuntades: combinar classes presencials alternativament amb online, fer l’online simultaniament per a persones que s’han de quedar a casa, fer online com una manera d’integrar els pares/mares a la dinàmica formativa.
  • Certament si entrem a fer online una qüestió és quin valor diferencial aportem en relació als tutorials de youtube i plataformes elearning: interactivitat – proximitat amb professor etc…
  • Val la pena anar coneixent els models d’elearning imperants, quins recursos i metodologies fan servir per agafar idees: UDEMY (www.udemy.com) , COURSERA «Massive Open Online Courses» (MOOC). Veure proposta Berklee College of Music
  • Seguir tallers i cursos amb metodologies d’aprenentatge musical i pedagogia

4.- MATERIALS PER CLASSES MAGISTRALS

En quan a la possibilitat de fer un taller o classe magistral, un dia concret i que pugui seguir-se a traves de les escoles associades fins ara caldria referir-se a la TECNOLOGIA WEBINAR. Aquesta tecnologia permetria a gran nombre de persones assistir a una clase impartida en vídeo i participar en un xat o entrant per video, però creiem que l’us de ZOOM ja dona aquestes eines.